Majstor za Pivo
Njemački zakon o čistoći piva - Reinheitsgebot
Njemački zakon o čistoći piva - Reinheitsgebot
Jan. 5, 2021, 2:43 p.m.

Pivo treba sadržati hmelj, slad, kvasac i vodu. Tako je zapisano u takozvanoj Uredbi o čistoći piva koja se temelji na bavarskom zakonu donesenom još 23. Aprila 1516. godine, koji je objavio bavarski vojvoda Wilhelm IV u Ingloštadu.
Reinhenitsgebot je imao osnovni zadatak pružiti mušterijama kvalitetan proizvod. U to vrijeme pivo je bilo jedno od osnovnih namirnica u svakodnevnom životu, a veliki broj krčmi i gostionica je koristio različite sastojke pri proizvodnji, pa nerijetko završni proizvod ne bi bio prijatan za konzumaciju. Zbog toga je donesen ovaj zakon koji je "standardizovao" proizvodnju Njemačkih piva, za koja je uopšte poznato da su među najboljim u svijetu. Takođe, ovaj zakon je regulisao cijenu piva, i nije dozvoljavao proizvođačima da pivo naplalaćuju više od cijene ustanovljene zakonom. U slučaju kad bi krčme kupile veće količine piva od proizvođača bilo im je dozvoljeno da naplate malo više nego što je to propisano zakonom. Ukoliko bi neko od proizvođača prekršio zakon i stavio neku drugu sirovinu u proizvodnju, bio bi kažnjen od stane vlasti oduzimanjem bačvi piva. 
Ovaj zakon je bio na snazi sve do 1987. godine, kada je Njemačka zbog članstva u Evropskoj uniji, i tužbe Francuskih proizvođača piva, morala da donese izmene zakona radi ostvarenja slobodne trgovine unutar Evropske unije. Ipak, mnoge njemačke pivare i danas svoja piva proizvode po ovom zakonu, i čuvaju staru bavrasku pivsku tradiciju, a neka od tih piva možete probati kod nas.